miércoles, 4 de noviembre de 2009

Festes de l'islam




Les celebracions religioses musulmanes no són molt freqüents.
Destaquem aquestes:
- El naixement del profeta: ho celebren el dia 12 del mes 13 o Rabi al-Awal, encara que no se sàpiga amb exactitud quan va néixer Mahoma. Està precedida per festes d'una o dues setmanes. Al Milad-an-Nabi, com així es diu, es compten esdeveniments de la vida de Mahoma perquè la gent pensi en ell i en les seves obres, es llegeixen passatges de l'Alcorà, es reciten oracions o es canten cançons sagrades. Algunes persones decoren la casa, es vesteixen de festa i organitzen processons i festins en què es serveixen dolços.
- La festa de la fi del dejuni: se celebra el final del dejuni en acabar el Ramadà, amb uns dies de descans i fent-se regals mútuament. En els països musulmans Eid ul-Fitr és un dia de festa. Els fidels van a la mesquita per donar gràcies a Al·là per la seva ajuda durant el dejuni i per les seves benediccions, que són moltes i inclouen l'Alcorà, revelat a Mahoma, segons la tradició, al mes de ramadà. A Eid ul-Fitr es fan bones accions, sobretot donar diners i menjar als pobres. Commemora el sacrifici d'un be que Abraham (Ibrahim) va fer el lloc d'Isaac (Ismael).
- L'any nou musulmà: el primer dia de l'any nou no treballen i recorden l'hègira o èxode de Mahoma i dels seus companys. A la tarda hi ha celebracions religioses a les mesquites. El Muharram és especialment important per als xiïtes ja que commemoren la mort dels califes Alí i Hussein Sovint es representa una obra religiosa i hi ha processons per commemorar la mort del nét de Mahoma, Hussein a la batalla de Kerbel l'any 680. Alguns xiïtes caminen pels carrers coberts de sang d'animals per a simbolitzar la seva tristesa i dolor.
- La nit del poder: cap al final del Ramadà es celebra la nit que l'Alcorà fou revelat per primera vegada a Mahoma. A semblança de Mahoma, molts musulmans passen la nit pregant a la mesquita.
- Festa del sacrifici. La festa de sacrifici de quatre dies constitueix el clímax del pelegrinatge a la Meca. Els pelegrins sacrifiquen un animal a Mina, un poble situat entre Arafat i la Meca, per recordar que Abraham tenia la intenció de sacrificar el seu fill a Déu i que finalment va sacrificar un xai en lloc d'Isaac. Després d'un sermó i la oracions, se sacrifica l'animal, com un xai o una cabra. Aquesta festa també la celebren tots els musulmans encara que no hagin peregrinat. El xai sacrificat es divideix en tres parells: una per als necessitats, una altra per als amics i la tercera per als membres de la família.
- La nit del perdó: se celebra el desè cinquè dia del vuitè mes. Déu determina el destí de cada persona per al següent any. La gent es perdona els pecats mútuament i passa la nit en oració.
- L'ascensió nocturna, o viatge de Mahoma al cel.

1 comentario: